Život a dílo Karla Zemana

Jedním z největších umělců dá se snad říct moderní doby byl jistě Karel Zeman. Jeho filmové umění je dodnes nepřekonatelné a pravděpodobně v dnešní době různých technických vymožeností již nikdy překonané nebude. Karel Zeman se narodil v Ostroměři u Nové Paky 3. 11. 1910. Absolvoval kurz reklamního kreslení a aranžování, což ho jistě již nasměrovalo na jeho dráhu. Svůj um vytříbil v následujících letech v reklamních ateliérech ve Zlíně, ale také třeba ve Francii. Od mala se zajímal o divadlo, jako studenta jej přitahovalo loutkové divadlo, které mu se již během studií aktivně věnoval. Velmi rychle se projevilo, že je velmi talentovaný.

filmová páska

Hned jeden z jeho prvních snímků, Vánoční sen, zabodoval na filmovém festivalu v Cannes jako nejlepší loutkový film. Byl také autorem postavy pana Prokouka, který se objevoval v krátkometrážních filmech s anekdotickou pointou. Tyto skeče měly cílit na bolestivá aktuální témata, kterými se právě diváci ve svých životech zabývali. Když takto Zeman osvědčil v menších dílech, začal se pouštět i do náročnějších, delších snímků.

pravěk

Jako první přišla na řadu adaptace básně Karla Havlíčka Borovského Král Lávra a následovala pohádka Poklad na Ptačím ostrově. Jeho nejznámějším snímkem je ale zajisté Cesta do pravěku. Ta dodnes oslovuje diváky různých věkových skupin svých detailním a věrohodným provedením. Také tento film sesbíral hned několik cen, v Československu i v zahraničí. Další, co se týče počtu cen ještě úspěšnější film, byl Vynález zkázy. Film připravený podle předlohy románu Julese Vernea. Na stejné příčce, jak oblíbenosti divácké, tak obliby kritiků, se drží i jeho další film Baron Prášil. Následovalo mnoho dalších filmů, na kterých Zeman stále dokazoval jedinečnost svého talentu a své schopnosti. Karel Zeman zemřel 5. 4. 1989 ve Zlíně.